• Društvo naša djeca Nove Gradiške

    Društvo naša djeca Nove Gradiške
Aktivnosti
Poklade su i ludi su dani

Održava se svake godine subotom uoči Čiste srijede, a u sklopu Pokladnih dana u Novoj Gradiški. Dječja pokladna povorka je javna manifestacija s višegodišnjom tradicijom u kojoj sudjeluje više stotina (oko 600) djece iz vrtića, male škole, nižih razreda osnovnih škola, te djeca iz susjednih općina.
CILJ: njegovanje starih kulturno – zabavnih običaja, druženje djece i roditelja prilikom izrade kostima, poticanje dječje kreativnosti.

Dan Europe – 9.svibnja

Prezentiranje europskih zemalja prigodnim programom na Cvjetnom trgu u Novoj Gradiški. Cilj projekta je upoznati ulogu i načine djelovanja Europske unije, pridonijeti pripremi za ponašanje i djelovanje djece kada će kao punopravni građani živjeti u EU. Aktivnosti tijekom provedbe projekta: -širenje znanja o EU, istraživanja i prikupljanje informacija o EU, dopisivanje s vršnjacima iz odabranih država EU, susreti s osobama koje su boravile u EU, izložbe suvenira i drugih predmeta dobivenih na razmjeni s inozemnom djecom i dječjim udruženjima, javni nastupi i prikazi o EU namijenjeni roditeljima i građanima, prezentacija završnih dječjih poruka o EU u lokalnoj zajednici i široj javnosti.

Organiziranje ljetovanja

U cilju socijalizacije djece i zdravstvene prevencije organizirat ćemo ljetovanje djece ( oko 60 djece) u dječjem odmaralištu koje će biti izabrano prema najpovoljnijoj ponudi.

Igrom do zdravlja 'Eurposki tjedan kretanja'

U suradnji s Savjetom za EU integracije BPŽ i Policijskom postajom Nova Gradiška u trećem tjednu rujna organizirat ćemo igre u kojima će sudjelovati djeca starijih vrtićkih skupina, prvih i drugih razreda osnovnih škola.
CILJ: skretanje pažnje javnosti na važnost igre za fizičko i psihičko zdravlje djece,te osmišljenim igrama povećati radost djece, obogatiti im trenutke slobodnog vremena, postojeća zanimanja i interese obogatiti novim aktivnostima i sadržajima – zajedničkim igrama, onim što djeca najviše vole.

Dječji tjedan

Prvi puni tjedan u listopadu posvećen je djeci. Cilj svih događanja i priredaba u tom tjednu je podsjećanje društva da je ulaganje u djecu najveće, najvažnije i najisplativije ulaganje društva. Planiramo održati javni skup djece, kazališnu ili kino predstavu, projekt Bolnica za medvjediće ili «Zubić vila», te posjet gradonačelniku i županu.

Humanitarna utrka

XVII. po redu humanitarna utrka ulicama Nove Gradiške u kojoj sudjeluju djeca svih uzrasta i građanstvo. Svrha utrke je pokazati osobnu solidarnost s konkretnim bolesnim djetetom i svojim novčanim prilogom pomoći u njegovoj rehabilitaciji i liječenju. Utrka će se održati zadnji dan u dječjem tjednu (subota).

Sudjelovanje na manifestaciji 'Advent u našem gradu'

Drugu godinu za redom uključit ćemo se u navedenu manifestaciju. Organizirat ćemo rane kreativne radionice i aktivnosti za djecu, posvećene nadolazećim blagdanima.

Dječji forum

Dječji forum obuhvaća novu dječju aktivnost u njihovom slobodnom vremenu. Cilj postojanja i djelovanja Dječjeg foruma je razvijanje suradnje i prijateljstva među djecom putem aktivnosti koje doprinose upoznavanju i razumijevanju prava djece,spoznaji i širenju ideje mira u svijetu odgoja za međusobno i međunarodno razumijevanje i suradnju, toleranciju i nenasilno rješavanje problema.
U Dječjem forumu djeca razmatraju odabrane teme i pitanja važna za ukupan život, o tome donose svoja mišljenja, zahtjeve, apele, upućivanje poruka odraslima, te na toj osnovi dogovaraju, poduzimaju i realiziraju svoje akcije i aktivnosti. Dječji forum se održava jednom tjedno, prema potrebi i češće (prema obilježavanju manifestacija).
Tijekom godine kroz kvizove, igre, prezentacije i radionice upoznat ćemo Konvenciju o pravima djece Uključit se u projekt ŽIVJET ĆEMO U EU.
Cilj projekta je upoznati ulogu i načine djelovanja Europske unije, pridonijeti pripremi za ponašanje i djelovanje djece kada će kao punopravni građani živjeti u EU.
Aktivnosti tijekom provedbe projekta: širenje znanja o EU, istraživanja i prikupljanje informacija o EU, dopisivanje s vršnjacima iz odabranih država EU, susreti s osobama koje su boravile u EU, izložbe suvenira i drugih predmeta dobivenih na razmjeni s inozemnom djecom i dječjim udruženjima, javni nastupi i prikazi o EU namijenjeni roditeljima i građanima, prezentacija završnih dječjih poruka o EU u lokalnoj zajednici Dan EU 9.5. pozvat ćemo skupine djece iz odabranih zemalja EU u goste. U centru grada postavit ćemo pojedine skupine koje će kroz zanimljivosti, običaj pjesmu, ples,nošnje, zanimljivosti i specifičnosti prikazati svoju zemlju i život djece. Izložbama u gradu obilježit ćemo: Međunarodni dan mira, Dječji tjedan, Konvenciju o pravima djece, Dan prava čovjeka, Dan grada, Dan EU, Međunarodni dan obitelji. Sudjelovat ćemo na humanitarnoj utrci, biciklijadi, pokladnim manifestacijama te drugim aktivnostima DND-a. Tijekom Dječjeg tjedna zajedno s članovima DGV-a posjetit ćemo gradonačelnika i župana Brodsko – posavske županije.
O pravima djece govorit ćemo u radio emisiji (oko 20. studenog). S najuspješnijim Dječjim forumima gostovat ćemo u Hrvatskom saboru četvrtu godinu za redom, gdje nas dvoje forumaša predstavi aktualnom i zanimljivom temom. Sudjelovanje voditeljice na seminaru te uključivanje u kampanju Saveza DND-a i UNICEF-a FORUM KAZALIŠTE PROTIV FIZIČKOG KAŽNJAVANJA DJECE.
Na navedenu temu održat ćemo dvije radionice za roditelje i djecu. Nastojat ćemo pratiti aktualnosti te poboljšati kvalitetu života djece u redovno i slobodno vrijeme.

Dječje gradsko vijeće

Dječje gradsko vijeće je oblik participacije djece u životu lokalne zajednice. Svrha mu je skretanje pozornosti javnosti na sadržaje i poteškoće s kojima se djeca susreću, kao i uvažavanje dječjeg mišljenja i dječjih prijedloga pri rješavanju problema koji se njih tiču.
Dječje gradsko vijeće osnovano je u Novoj Gradiški odlukom Koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine prijatelji djece, a na inicijativu Društva naša djeca. Ima 11 (jedanaest) članova i isto toliko zamjenika izabranih od svojih vršnjaka, učenika viših razreda osnovnih škola. Izbori dječjih vijećnika održavaju se jednom godišnje, tajnim glasovanjem.
Izbore organizira Društvo naša djeca u suradnji i uz pomoć osnovnih škola. Voditelj Dječjeg gradskog vijeća je odrasla osoba, volonter Društva naša djeca.